e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Türkiye’nin siber güvenlik kapasitesini geliştirmek için ne yapılmalı?


Türkiye’nin siber güvenlik kapasitesini geliştirmek için ne yapılmalı?

Türkiye’nin siber güvenlik kapasitesinin geliştirilmesi için yapılması gerekenleri sıralayan siberbulten.com’da Araştırmacı olan Minhaç Çelik, “Bununla ilgili kurulması gereken uluslararası iş birliklerinin teknoloji şirketleri ve siber güvenlik şirketleriyle olması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Çok çeşitli devletlerin şehirlerinde kurulmuş, küresel boyutta iş yapan siber güvenlik şirketlerinin elindeki tehdit istihbaratı muazzam. Bu tehdit istihbaratının bir kısmını belirli periyotlarla yayınladıkları raporlarda kamu oyu ile paylaşıyorlar. Fakat bir sistemin saldırıya uğradığının anlaşılması 6 ay sürüyor. Dolayısıyla bu siber tehdit raporlarının yayınladığı zaman aslında bir çok kurum için geç kalmış oluyor. Bizim bir şekilde inovatif bir mekanizma ile bu şirketlerle iletişim kurarak gerek özel sektör, gerek başka diplomatik kanallarla iletişim kurarak ellerindeki bu tehdit istihbaratını gerçek zamanlı olarak elde edebilmemiz lazım.”

Siber güvenlik şirketlerinde ciddi bir uzmanlık birikimi olduğunu söyleyen Çelik, “ Bu uzmanlık birikimini kamu kurumlarının sistemlerini korumada da, ülkenin siber alandaki menfaatlerini korumada da dönüştürücü bir yapıyla buraya aktarılması gerekiyor. Bu uzun yıllardan beri çok ciddi kurumların, dünyadaki çeşitli düşünce kuruluşlarının uzun uzun raporlar yayınladığı bir konu. Fakat buna dair ortaya konulmuş çalışan model, dünyadaki birkaç ülke dışında çok bulunmuyor. Dolayısıyla Türkiye’nin de bu alana yoğunlaşarak, dünyadaki küresel ölçekli iş yapan firmaların elindeki tehdit istihbaratını gerçek zamanlı olarak alabilme konusunda da etkin bir iş birliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

VİDEO: 608
BAŞLIK: Türkiye’nin Siber Güvenlik Kapasitesini Geliştirmek İçin Ne Yapılmalı?
KONUŞMACI: Minhaç Çelik – siberbulten.com’da Araştırmacı
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara