e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Uçaklardaki kritik zafiyetler


Uçaklardaki kritik zafiyetler

Uçaklardaki en kritik zafiyetlerinden ilkini; GPS, ILS, VOR, DME, SATCOM gibi radyo sinyalleri ile çalışan uçuş sistemlerinin oluşturduğunu belirten Pavotek Teknoloji ve Inovasyon Müdürü Murat Şişman, “İkincisi de In-Flight sistemleridir. Bunun zafiyeti internete bağlı olmasıdır. Ama en kritik zafiyet; uçağın yangınlara karşı korumasız olmasıdır. Uçakta çıkan bir yangını söndürmek neredeyse imkansızdır” dedi.

ILS, GPS, VOR, DME ve SATCOM gibi antenlerin uçağın üst kısmında ve alt kısımlarına bulunduğunu söyleyen Murat Şişman, “Bunlardan en önemlisi uçağın en başında bulunan ISL dediğimiz, uçağın alana iniş esnasındaki otomatik iniş sisteminin bulunduğu antenlerdir. Uçak piste yaklaştığı zaman yer istasyonundan gelen sinyaller uçaktaki anten yardımıyla alınarak işleniyor. Bu sinyaller de bazı algoritmik işlemlerden geçtikten sonra, uçağın kendisini pistin tam karşısına göre otomatik hizalamasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

“Bunlar bize şöyle bir tehdit oluşturuyor: piyasada bulunabilecek en ucuz donanımlardan birisi olan HackRF cihazı ile 1 Mhz ile 6 Ghz arasında istenilen herhangi bir sinyal üretip yollanabilir. GPS manipülasyonu ile farklı konum gösterilebilir. Bunu uçakta yaptığınızı düşünün; uçak tam iniş esnasındayken uçağı 20 metre sağa kaydırmanız uçağın iniş alanı dışında bir yere inmesine neden olabilir” diyen Şişman, uydu üzerinden veri alışverişi sağlayan SATCOM cihazlarının da oldukça zafiyete açık olduğunu belirtti.

En büyük tehlikelerden birisinin de cep telefonu olduğunu dile getiren Şişman, “Bagaja bırakılan cep telefonu veya laptop belli bir yazılımla patlatılabilir” ifadelerine yer verdi.

VİDEO: 392
BAŞLIK: Uçaklardaki Kritik Zafiyetler
KONUŞMACI: Murat Şişman – Pavotek Teknoloji ve Inovasyon Müdürü
ETKİNLİK: 6. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 17 Mart 2022, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara