e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Uçaklardaki kritik zafiyetler nelerdir?


Uçaklardaki kritik zafiyetler nelerdir?

Uçaklardaki en belirgin kritik zafiyetin radyo sinyalleri ile çalışan uçuş sistemleri olduğunu söyleyen Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü Murat Şişman, “Havada giden bir uçak, yer ile iletişimini GPS, ILS, VOR, DME ve SATCOM gibi uydular aracılığıyla sağlar. Bunlar radyo sinyalleri ile çalışır. Uçağın her tarafı bir alıcı ve verici ile donatılmış durumdadır” dedi.

İkinci en büyük kritik zafiyetin ise, elektronik sistemlerin manipüle edilebilmesi olduğunu belirten Şişman, “Yani uçağın içerisinde bulunan hidrolik sistemler, pilotların kullandığı elektronik sistemler ve bilgisayar sistemleri gibi elektronik sistemlerin manipüle edilmesidir” ifadelerini kullandı.

Üçüncü en büyük kritik açığın In-Flight uçuş sistemlerinde bulunan zafiyetler olduğunu aktaran Şişman, “In-Flight, uçaklarda koltuklarda bulunan monitörlerdir. Bu monitörlerde eğlence sistemleri bulunur. Bunların içerisindeki yazılımlar direk SATCOM donanımlarıyla iletişime geçerek kişilere internet bağlantısı sağlarlar” şeklinde konuşarak sözlerine şöyle devam etti:

“Dördüncü en kritik zafiyet ise, uçağın yangınlara karşı korumasız olmasıdır. Bir cep telefonu veya bir laptop ile yangın çıkartmak oldukça kolay oluyor.”

VİDEO: 474
BAŞLIK: Uçaklardaki Kritik Zafiyetler Nelerdir?
KONUŞMACI: Murat Şişman – Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara