e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Uydu ihtiyacı olarak şifreleme neden vardır?


Uydu ihtiyacı olarak şifreleme neden vardır?

Uyduların kendi arasında konuştuğu mekanizmaların farklı kriptografik ve siber güvenlik zafiyetleri getirdiğini belirten HAVELSAN Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri Dr. Mert Özarar, “Kurulması gereken bir uydu iletişim bağlantısının türüne bağlı olarak uydu bazlı bir iletişim kanalının güvenliğini sağlamak için büyük ölçüde farklı teknolojiler, frekanslar ve veri şifreleme teknikleri gerekir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun nedenleri fizik alanında olduğu kadar insan davranışlarından da kaynaklı. Ama genel olarak konuşursak her insan mükemmel bir şekilde güvenilir olsaydı, uydu şifrelemesinin tamamen gereksiz olacağı sonucuna varmak mantıksız değil. Yani mesajlarımızı dünya dışı müdahale ve deşifreleme olasılığından koruma arzusuna rağmen yalnızca belirli yöntemlerle karşıya iletebiliyor olsaydık, burada problemler yaşanmayacaktı. Bir uydu mesajının göndericisi, iletimin teorik olarak kime sağlanacağı üzerine çok az kontrole sahip olabileceğinden veya hiç kontrol edemeyeceğinden dolayı mesajın korunması ve içeriğinin şifrelenmesinin gerekliliği vazgeçilmez bir sonuçtur. Bu nedenle sadece tip1 uydular olduğu kadar tip2 uydular da gezegen dışı iletimlerden dolayı da korunmak zorundadır. “

VİDEO: 466
BAŞLIK: Uydu İhtiyacı Olarak Şifreleme Neden Vardır?
KONUŞMACI: Dr. Mert Özarar – HAVELSAN Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara