e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Veri mahremiyetini ihlale uğratan durumlar nelerdir?


Veri mahremiyetini ihlale uğratan durumlar nelerdir?

Dijital dünyada en fazla karşılaşılan ve veri mahremiyetini ihlale uğratan durumlardan bahseden KVK Uzmanı Mikail Öğürtay, “Oltalama saldırıları en fazla son kullanıcıların karşılaştığı durumlar. Bunlar kötü yazılımlar aracılığıyla, SMS, telefon yoluyla, arama motoru vasıtasıyla yada yemleme şeklinde yöntemler kullanılarak yapılır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Kötü amaçlı yazılım vasıtasıyla gerçekleştirilen oltalama saldırılarında amaç, kişinin bilgisayarına gelen bir bağlantıya tıklamasını veya gönderilen bir eki indirmesini sağlamaktır. Kişi bunu yaptığında bilgisayarına kötü amaçlı yazılım yüklenir. SMS yoluyla gerçekleştirilen oltalama saldırıları, telefona gelen hesap bildirimleri, ödül mesajları gibi kısa metinler kişileri kötü amaçlı bağlantılara yönlendirebilir. Telefonla gerçekleştirilen oltalama saldırıları, kişiye telefon araması yapılarak bir devlet kurumu veya başka bir kuruluştan arandığı söylenerek gerçekleştirilebilir. Bu yolla kişilerden bankacılık, kredi kartı ve kişisel bilgileri istenebilir. Arama motoru yoluyla gerçekleştirilen oltalama saldırılarında sahte web siteleri kurulur. Ürün ve hizmet satın almak isteyen kişiler bu sitelere kredi kartı bilgilerini girerek ürünü satın aldığında bilgileri kopyalanır ve ödemeler bu hileli web siteleri tarafından toplanır. Yemleme şeklinde gerçekleştirilen oltalama saldırılarında genellikle hedeflenerek ve araştırılarak yapılmaktadır. Saldırı kişisel hale getirilerek tuzağa düşme olasılığı artırılır. Kullanıcıya çoğunlukla e-posta ile ulaşılır. Gelen e-postalar ile kişinin belirli bir web sitesine bağlanması sağlanarak kişinin kişisel bilgilerini girmesi istenir. Ele geçirilen bu bilgiler kötü amaçlarla kullanılabilir.”

VİDEO: 617
BAŞLIK: Veri Mahremiyetini İhlale Uğratan Durumlar Nelerdir?
KONUŞMACI: Mikail Öğürtay – KVK Uzmanı
ETKİNLİK: 5. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Mayıs 2022, Salı
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara