e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Yapay zeka insanlık için tehdit mi?


Yapay zeka insanlık için tehdit mi?

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne gerçekleştirildi.

8’inci e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin bu yıl odaklandığı konu ‘’Siber Güvenlikte Kariyer’’ oldu.

Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Siber Koza Genel Müdürü Nurullah Erdem, ekinliğe ilişkin düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Etkinlik gayet güzel düzenlenmiş. Hem kamudan, hem akademik heyetten, hem de özel sektörden nitelikli katılımcılar var. Onlarla birlikte görüş alış verişinde bulunduk. Öğrenci arkadaşlarımızla bir araya geldik.”

Yapay zekanın siber güvenliğe katkılarına da değinen Erdem, “Yapay zeka günümüzün en önemli gerçeklerinden bir tanesi. Siber güvenlikte de kullanıyoruz. Bizim kurucu firmamız CRYPTTECH olarak siber güvenlik alanında ürün geliştiriyoruz. Şuan geliştirdiğimiz siber güvenlik ürünlerine yapay zeka yeteneği katıyoruz. Temel seviyede yapılan, insan eliyle yapılan bazı faaliyetleri şuan yapay zeka yeteneğiyle otomatik hale getiriyoruz. Ve aynı şekilde insan gözüyle tespit edilemeyecek büyük veri içerisinde siber olayların, güvenlik ihlallerinin tespiti için yapay zeka teknolojilerini kullanıyoruz. Kullanmaya da devam edeceğiz. Ancak öğrenci arkadaşlarımızın yapay zekadan korkmasını istemiyoruz. İnsana olan ihtiyaç yine devam edecektir. Ancak yapay zekayı kullanarak teknoloji üretebilen, ürün geliştiren, Ar-Ge yapabilen nitelikli personel ihtiyacı halen devam ediyor. O yüzden bizim öğrenci arkadaşlarımıza en büyük tavsiyemiz yapay zekadan korkmadan, yapay zekayı öğrenip, geliştirecekleri teknolojilerde yapay zekayı kendilerine araç olarak kullanmalarını öneriyoruz” dedi.

Öğrencilerin siber güvenlik alanında uygulama noktasında kendilerini nasıl geliştireceklerini de anlatan Erdem, “Bizim Siber Koza’yı kurmaktaki en büyük amacımız bu eksikliği gidermek. Çünkü çok fazla eğitim olanağı var. Üniversitelerimizde temel eğitimlerimiz var. Üniversitelerin dışında açık kaynaklı çok fazla eğitim kaynağı var. Ama öğrencilerimiz bu eğitim kaynakları içerisinde kayboluyor. Ve sahada, sektörde, dünyada geliştirilen teknolojiler, kullanılan ürünler, verilen hizmetler konusunda bilgi sahibi değiller. Biz Siber Koza bünyesinde öğrencilerimizle yaptığımız proje geliştirme faaliyetlerinde gerçek dünyadaki sorunların çözümüne yönelik çeşitli görevler vererek, onların sektöre hazırlanmaları ve tecrübe kazanmaları için faaliyet gösteriyoruz. O yüzden sadece akademik eğitim yeterli olmuyor” ifadelerini kullandı.

VİDEO: 719
BAŞLIK: Yapay zeka insanlık için tehdit mi?
RÖPORTAJ: Nurullah Erdem – Siber Koza Genel Müdürü
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul