e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Siber güvenlik alanındaki üretime dikkat çekti: “Treni kaçırmayalım”


Siber güvenlik alanındaki üretime dikkat çekti: “Treni kaçırmayalım”

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne gerçekleştirildi.

8’inci e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin bu yıl odaklandığı konu ‘’Siber Güvenlikte Kariyer’’ oldu.
Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, muhabirimizin sorularını yanıtladı.

İlk olarak etkinlik hakkındaki düşüncelerini dile getiren Dr. Muhammed Ali Aydın, “Çok önemli olan bir konuyu ele aldıkları için bence çok güzel gidiyor. Özellikle işlenen konulara baktığımız zaman siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağı gibi büyük bir problem. Bütün bunların işlendiği, nedenleriyle ve sonuçlarıyla bir gelecek perspektifi çizildiğinden dolayı, hem sektörü hem kamuyu bir araya getirmesinden dolayı çok yerinde buluyorum” dedi.

Standardizasyon çalışmalarının yasal boyutu

IoT güvenliğine de değinen Aydın, “IoT güvenliğiyle ilgili şuanda standardizasyon çalışmaları yapılıyor. TSE’ye sunmak üzere TRtest, Savunma Sanayi Başkanlığı, biz de dahil birkaç üniversitenin de içerisinde olduğu IoT alanında siber güvenlik standardizasyonu için çalışmalar yaptık. Şuanda ülkemizde ciddi standardizasyon çalışmaları yapıldı. Bunlar inşallah yasal zemine oturmuş olur” ifadelerini kullandı.

“Teknolojiyi kullanan değil, kullandırtan olmalıyız”

Türkiye’deki siber güvenliğin geldiği noktaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aydın, “Bence siber güvenlik alanında treni kaçırmadığımız bir noktada olduğumuzu söylemek isterim. Fakat bu treni kaçırmamak için neler yapmalıyız? Etkinliğinde ana konusu olan siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusunda, eğitim programlarının artışı noktasında, kurumların siber güvenlik bilincinin artırılması noktasında çok iş düşüyor. Siber güvenliğe bakış açısı başımıza bir olay geldiğinde olmamalı. Eğer bu düşünceyi kıramazsak ne yaparsak yapalım treni kaçırmak zorunda kalırız. Bir de teknoloji kullanan değil kullandırtan konumda olmamız gerekiyor. Burada farkındalığın ötesine geçmemiz gerekiyor. Kullanan değil, kullanımı sağlanan siber güvenlik ürünlerinin üretimi noktasında ileriye doğru gitmemiz gerekiyor” diye konuştu.

VİDEO: 718
BAŞLIK: Siber güvenlik alanındaki üretime dikkat çekti: “Treni kaçırmayalım”
RÖPORTAJ: Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul