e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Yapay zeka sistemlerinde sorumluluk


Yapay zeka sistemlerinde sorumluluk

6’ncı e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde konuşan Kişisel Verileri Koruma Kurumu Uzman Yardımcısı Beste Ekin, ‘’Kişisel verilerin korunmasında yapay zekanın hukuki ve cezai sorumluluğu: Sorumluluk ilkeleri ve uygulamalar’’ konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Beste Ekin, yapay zekanın günümüzün en önemli ve oyun değiştirici denilebilecek teknolojilerden bir tanesi olduğunu vurguladı. KVKK’da bunun için hazırlanan yapay zeka sistemlerinde kişisel verilerin işlenmesine yönelik olarak paydaşlara yol göstermesi adına bir doküman hazırlandığını dile getiren Ekin, bu dokümana internet sitesinden ulaşılabileceğini belirtti.

Beste Ekin konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Bugün sizlere daha spesifik olan bir konudan bahsedeceğim: Yapay zekanın hukuki ve cezai sorumluluğu. Bu konu çok geniş ve derin bir konu. Öncelikle sorumluluk nedir diye baktığımızda, Türk Dil Kurumu’na göre sorumluluk; kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi anlamına gelmektedir. Hukuki anlamda sorumluluk en genel haliyle taraflar arasındaki borç ilişkisinin zedelenmesi sonucu doğan zararların tazmin edilmesi yükümlülüğü olarak bu kavramı açıklayabiliriz.’’

VİDEO: 701
BAŞLIK: Yapay Zeka Sistemlerinde Sorumluluk
KONUŞMACI: Beste Ekin – Kişisel Verileri Koruma Kurumu Uzman Yardımcısı
ETKİNLİK: 6. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 3 Mayıs 2023, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara