e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

5G ve Ötesi için Siber Güvenlik


5G ve Ötesi için Siber Güvenlik

14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde “5G ve Ötesi için Siber Güvenlik Yaklaşımları” başlıklı bir sunum yapan ULAK Ağ Altyapı ve Entegrasyon Müdürü Ali Akçay özetle şunları söyledi: “5G teknolojisi ve 5G eksenindeki siber güvenlik konularının nasıl evrildiğinden, yerli ve milli çalışmalardan bahsedeceğiz. 5G; ses ve data taşıyan şebekelerin daha fazla hızlanması ya da daha kolay erişilebilmesinin ötesinde günlük hayatımızda, üretimde, sağlıkta, pek çok noktada çok ciddi değişimlere ve dönüşümlere imkan tanıyan bir teknolojik dönüşüm aslında. 5G ile birlikte Endüstri 4.0 ve IoT dediğimiz kavramlar mümkün hale geliyor. 5G sadece mobil şebekelerdeki bir dönüşüm değil. Network mimari de uygulama mimarisi de değişiyor. Yani iletişim şebekelerinde komple köklü bir değişiklik olacak.

5G’nin bazı hedefleri var ve bu hedefler aslında bizim için siber güvenlik anlamında da önemli hedefler. Bunlardan bir tanesi ultra yüksek bant genişlikleri. Bundan kasıt son kullanıcıda gigabit seviyesinde bant genişlikleri hedefleniyor. Milyarlarca bağlantı dediğimiz yapıda milyarlarca cihazın birbiri ile anlık haberleşmesi ve diğer taraftan ultra düşük gecikme, yani bir milisaniyenin altı hedefleniyor. Bu hedefler 5G kullanıcı senaryolarının mümkün olması için ortaya konmuş hedefler.

Cihazların sürekli bağlı kalması. Yani tek noktadan değil mümkün olan tüm alternatifler üzerinden şebekeye bağlı olması hedefleniyor. Kullanım senaryolarına baktığımızda ilk olarak her zaman her yerden genişbanta erişim imkanı sağlanması. Kullanıcılar çoklu noktadan erişim alabilecek duruma gelecekler. Diğer taraftan akıllı ulaşım sistemleri. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bir çok sektörü köklü olarak değiştirecek bir teknoloji. Kritik altyapılar gibi gecikmeye duyarlı sistemlerin uzaktan yönetimi konusunda da bir takım senaryolar var.”

VİDEO: 105
BAŞLIK: 5G ve Ötesi için Siber Güvenlik Yaklaşımları
KONUŞMACI: Ali Akçay – ULAK Ağ Altyapı ve Entegrasyon Müdürü
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara