e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Siber Güvenlikte Yeni Teknolojiler


Siber Güvenlikte Yeni Teknolojiler

14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’de “Siber Güvenlikte Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Teknolojiler” başlıklı bir sunum yapan TÜBİTAK – BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Mustafa Dayıoğlu özetle şunları söyledi: “Türkiye’de ve dünyada siber güvenlik nereye gidiyor? TÜBİTAK olarak bizim siber güvenliğe nasıl bir yaklaşımımız var? Özellikle bizim bu konudaki temel amacımız yerlileşme ve millileşme üzerine.

1990’lı yıllarda bu alanlara ilgi duyduğumuzda ilk karşılaştığımız kitaplar “Computer Security” idi. O zamanlar henüz ağlar yoktu. Ondan bir kaç yıl sonra ağlar yaygınlaşmaya başlayınca ismi “Network Security” oldu. İlerleyen zaman içinde uygulamalar gelişince ve veriler uygulamalarda tutulmaya başlayınca bunların güvenliği söz konusu oldu. Arkasından bulut geldi, derken sosyal medya geldi. Alan genişledi. Bilgi her yerde olmaya başlayınca bunun adı siber güvenlik oldu.

Şimdilik ismi siber güvenlik olsa da ilerleyen zaman içinde siber sistemlerle, fiziksel sistemlerin evleneceğini düşünüyoruz. Yani nesnelerin interneti ile birlikte bu tanıma “Siber Fiziksel Sistemler Güvenliği” diyeceğiz. Hatta bazı ülkeler “Sibernetik” diyorlar. Uzakdoğu’ya gittiğimizde siber güvenlikçilerle robotikçilerin çok yakın birlikte çalıştığını görüyoruz. Tüm bunların içine yapay zeka da girmeye başlayınca da bu tanım “Akıllı Güvenlik Sistemleri” olarak değişmeye başlayacak.”

VİDEO: 100
BAŞLIK: Siber Güvenlikte Yeni Teknolojiler
KONUŞMACI: Mustafa Dayıoğlu – TÜBİTAK-BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara