Uçaklardaki kritik zafiyetlere karşı Anti-Jamming sistemlerin kullanılması gerektiğini söyleyen Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü Murat Şişman, “Örneğin; ben kendimi Samsun üzerinde geçerken, Samsun’dan değil de Ordu’dan geçiyor gibi gösterebilirim. Uçağın üzerinde bunu engelleyen koruyucu bir sistem var. Bu şuan ki uçaklarda mevcut değil. Yeni yapılan uçaklarda araya bir bariyer koyulabiliyor. Bu şekilde sinyalleri bloke edebilecek bir sistemin mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.
Mutlaka sinyal analiz ve yön bulucu kullanılması gerektiğini de vurgulayan Murat Şişman, “Eskiden bu radyo sinyal işlemleri tamamen bu işe gönül vermiş insanların ya da devlet kurumlarındaki askeri insanların yaptığı işlemlerdi. Oysaki şimdi 100 dolar veren veya 20-30 dolar veren herkes sinyal alıp, gönderme işlemi yapabiliyor. Bu da oldukça kritik durumlar meydana getiriyor” ifadelerini kullandı.
Uçağın antenlerinin dış müdahalelere karşı tamamen yalıtılması gerektiğini dile getiren Şişman, “Bu manipülasyon sadece uçağın içerisindeki kişiden değil, dışarıdan da yapılabilir. Uçağa yaklaşan başka bir uçak tarafından da yapılabilir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Firmalar tarafından In-Flight sistemlerdeki siber saldırılara karşı önlemlerin mutlaka test edilmesi gerekiyor. Sızma testlerinin yapılması gerekiyor. Fiziksel önlemlerin de alınması gerekiyor. Laptop, cep telefonu, batarya ve SDR gibi donanımlara karşı önlemlerin mutlaka alınması lazım.”
VİDEO: 478
BAŞLIK: Uçaklardaki Kritik Zafiyetlere Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
KONUŞMACI: Murat Şişman – Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara