Teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzaktan doktorun hastayı kontrol edebildiği, ona gerekli ilacı verebildiği, nabzını, kalp atışlarını kontrol edebildiği bir dünyaya doğru gidildiğini belirten Privia Security Kurucu Ortağı ve Beyaz Şapkalı Hacker Eyüp Çelik, “Biz bunlara aslında IoT cihaz diyoruz. Tıbbi cihazlar da aynı zamanda IoT cihazlardır. Uzaktan kontrol edilebilir, yönetilebilir ve merkezileştirilebilir sistemlerdir” dedi.
Endüstri 4.0 ile nesnelerin internetinin hayatımıza girdiğini dile getiren Çelik, “Aslında nesnelerin interneti dediğimiz konu IoT konusu. IoT oldukça fazla hayatımıza girdi. Bu teknolojiler üzerinde akıllı sistemlerde güvenlik açıklıkları tespit edilmeye başlanıyor. Endüstri 4.0 temel olarak insan yaşamını iyileştirmeye yönelik bir endüstri devrimi aslında. Ancak bu endüstri devrimi gerçekleşirken siber güvenliği bu paralelde götürmezsek, gelişen teknoloji vatandaşlara oldukça fazla zarar verecektir” şeklinde konuştu.
Tıbbi cihazlara yönelik saldırılardan da bahseden Çelik, “Kötü amaçlı yazılımın bulaştığı ağ veya ağa bağlı tıbbi cihazlar oldukça risk altında. Hasta verilerine, izleme sistemlerine ve cihazlarına erişmek için kullanılan hasta bilgisayarlarına bir takım saldırılar gerçekleştirilebiliyor” ifadelerini kullandı.
VİDEO: 520
BAŞLIK: Çelik: “Tıbbi cihazlar aynı zamanda IoT cihazlardır”
KONUŞMACI: Eyüp Çelik – Privia Security Kurucu Ortağı ve Beyaz Şapkalı Hacker
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara