14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.
3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde “Siber Güvenlikte Quantum ve Yapay Zeka Çalışmalarına Stratejik Bakış” başlıklı bir sunum yapan Netaş Siber Güvenlik ARGE Teknolojileri Direktörü Uğur Çağal özetle şunları söyledi: “Teknoloji arttıkça veriler artmakta ve bu verilerin arasındaki ilişkilerdeki servisler de artmakta. Bu neye neden oluyor? Büyük veri dediğimiz olaya. Bu büyük veri olayı nedir? Aslında ham haliyle tam bir “dark data”. Eğer siz bu büyük veriyi anlamlaşdırmazsanız, burdan herhangi bir şekilde sistemlerinizi etkin koruma, yönetim, vb. durumlara karşı yönetim sağlamamış olursunuz. Burada iletişim teknolojisinin gereksinimlerine baktığımızda; güvenlik var, büyük veriyi anlamlaştırmak gerekiyor, iş zekası ve yapay zekaya artık sistemlerimizde içeriye almamız gerekiyor. Tabii ki bir de raporlama. Bunların dışında merkezi gözlem ve denetim ile birlikte bütün bu sistemleri gözlemleyerek gerekli aksiyonu acilen almak gerekir.
Ne kadar bilginin güvenliğini ele alırsanız alın, ne kadar saldırılara karşı güvenliğin konfigürasyonunu geliştirirseniz geliştirin, siz sisteminizi monitör etmezseniz, sistemlerinizin davranışlarını kontrol etmezseniz mutlaka çeşitli problemlerle karşı karşıya gelecekseniz. Siber tehditlere karşı geliştirilen çözümlere bakıldığında yerleşen teknolojilerde sızma testleri, saldırı tespit sistemleri, vb. bulunmakta. Teknolojinin geliştiği kısma baktığımızda siber istihbarat, vb. platformlar varken diğer taraftan security information dediğimiz kısımda evrim geçiriyor ve security orchestration dediğimiz tüm sistemin tek merkezden yönetimi ve bir problem olduğunda da hızlı aksiyon alınan sistemlerin olması gerekiyor.
Siber güvenlik yaklaşımlarında önemli olan tespit, tehdit ve önlemeyi sürekli olarak konuşuyoruz. Şu an konuşulan şey ise öngörmek. Herhangi verileri inceleyerek bir tehditin gelip gelmeyeceğini öngörmeye çalışmak. Bunlar artık yeni yaklaşımlar.”
VİDEO: 103
BAŞLIK: Siber Güvenlikte Quantum
KONUŞMACI: Uğur Çağal – Netaş Siber Güvenlik ARGE Teknolojileri Direktörü
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara