e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Yolcu Uçaklarındaki Multimedya Sistemleri Hacklenerek, Tüm Uçak Ele Geçirilebilir


Yolcu Uçaklarındaki Multimedya Sistemleri Hacklenerek, Tüm Uçak Ele Geçirilebilir

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde, 24 Eylül 2020’de, Ankara’da, hibrit olarak gerçekleştirilen 4.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde, Kritik Alt Yapılarda Siber Güvenlik konusu masaya yatırıldı. Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.

Etkinlikte, siber güvenlik ekosistemini oluşturan altı ana paydaş olan; kullanıcılar (alıcılar), üreticiler, üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları (STK) ve kamu kurumlarını temsil eden 15 konuşmacı yer aldı. COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl hem fiziksel olarak hem de çevrim içi şekilde gerçekleştirilen zirve, Türkiye’nin tüm sektörler açısından ilk hibrit etkinliği olarak tarihteki yerini aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında gerçekleştirilen etkinliğin fiziksel bölümüne; protokol, konuşmacılar, sponsorlar ve basın mensupları kabul edildi. İzleyiciler ise etkinliği, e-Safe’in resmi YouTube kanalı üzerinden ve Türksat Kablo-Net üzerinden canlı olarak takip ettiler.

PANOD Elektronik CTO’su Murat Şişman, Hava Limanları ve Uçaklardaki Kritik Zafiyetlere Karşı Tedbirler hakkında konuşuyor. Şişman, uçaklardaki kritik zafiyetleri;
– Radyo sinyalleri ile çalışan uçuş sistemleri,
– Elektronik sistemlerin manipüle edilebilmesi
– In-Flight uçuş sistemlerinde bulunan zafiyetler ve
– Yangına karşı korumasız durumlar şeklinde sıraladı.

Şişman, In-Flight sistemlerdeki zafiyetlerle ilgili şunu söyledi: “Bunlar hepimizin bildiği multimedya eğlence sistemleri. Özellikle son zamanlarda çok gelişmeye başladı bu sistemler. İnternet bağlantıları var. Bu sistemler de çok kolay hack’lenebiliyor. Hack’lendiği zaman, işi iyi bilen bir yazılımcı, direk Satcom terminaline ulaşabilir. Satcom terminaline ulaşınca ne yapabilir? Yeni tip uçakların tamamının kontrolünü ele geçirebiliyor. Çünkü bu sistemler, doğrudan uçağın sistemleri ile haberleşen sistemler.”

VİDEO: 186
BAŞLIK: Yolcu Uçaklarındaki Multimedya Sistemleri Hacklenerek, Tüm Uçak Ele Geçirilebilir
KONUŞMACI: Murat Şişman – PANOD Elektronik CTO’su
ETKİNLİK: 4.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: BTK Ankara