e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

5G’nin güvenlik altyapısı nasıl olacak?


5G’nin güvenlik altyapısı nasıl olacak?

Kişilerin bütün gizli verinin aslında Sim Kartları içerisinde olduğunu belirten ULAK Kablosuz İletişim Çözümleri Direktörü Alper Sınav, “4.5G’de IMSI dediğimiz bir sayı var. IMSI sayısı biz cep telefonumuzu çalıştırdığımız zaman ana merkeze gidiyor. Ana merkezde yani çekirdekte kontrol ediliyor. Artık bu simetrik kimlik doğrulama farklı bir hale geldi” dedi.

5G ile beraber birbirinden farklı ağlar oluşacağı için bunun her noktada kontrol edilip, bu verinin açık olarak değil de kapalı olarak gitmesini sağlayan bir teknolojiye yönelmek gerektiğini dile getiren Sınav, “Bunun yanında Sim Kart sadece bu veriyi kendi network’ü üzerinde değil de başka farklı network’lerde de paylaşacağı için datanın buradan geçerken de korumalı olarak geçmesi, açık olarak geçmemesi gerekir. Hatta aradaki ağların bile bunu görmemesi gerekir” şeklinde konuştu.

4.5G’de yer alan IMSI numarasının cep telefonlarında ya da cep telefonları içerisindeki başka verilerle ilişkilendirilerek güvenliği sağladığını aktaran Sınav, “Artık 5G ile beraber bu IMSI’nin yanında ağ tanımını da gösteren özel bir kimliğimiz daha olacak. Bu veriler eskisi gibi açık değil, kapalı olarak gelecek. Bunun için de Açık Anahtar Ağ Altyapısı kullanılacak” ifadelerini kullandı.

VİDEO: 460
BAŞLIK: 5G’nin Güvenlik Altyapısı Nasıl Olacak?
KONUŞMACI: Alper Sınav – ULAK Kablosuz İletişim Çözümleri Direktörü
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara