e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Dünyada DDoS Atak Trendi ve Önlemler


Dünyada DDoS Atak Trendi ve Önlemler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) himayesinde 30 Mart gününde “Make It Safer” sloganıyla düzenlenen 1. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Ahmet Fethi Ayhan konuşmasında dünyada yaşanan saldırıların türleri hakkında bilgi verdi.

Gelecek dönemde siber güvenlik tedbirleri nelerdir? Mobil Dünyada güvenlik nasıl sağlanır? DDOS atakları, Fidye yazılımları, Hedefli tehditler (ATP), IOT tabanlı saldırılar (Mirai) ve Online Fraud saldırıları konularına değerlendiren Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Ahmet Fethi Ayhan, 2016 yılında 1 TBit’in üzerinde iki ayrı atak yaşandığını, 2017 yılında 1 TBit’lik atakların sayısının artacağını belirtti.

Sunumunda siber güvenlik konusunda son bir yılda Türkiye’de yaşananları anlatan Ayhan; “Boyutları artan DDoS atakları ile karşılaştığımız, boyutlar arttığını; fidye yazılımları çok sık görmeye başladığımızı, gelişmiş hedefli tehditler, zararlı yazılımların etkilerin artması gördüğümüzü; IOT tabanlı saldırıları sıkça yaşadığımızı belirtti. Dünyada DDoS atak trendi, 2016 yılına kadar yıldan yıla %30 artan bir ataktan bahsediyorduk. Ama 2016’da 1 Telanın üstünde iki atak yaşadığını gördük. Bu trendin katlanarak artmasını bekliyoruz. Bu artışların sebeplerinden birincisi artan erişim hızları: bu artan hızlar artan saldırıları tetikliyor. İkincisi; IOT; üçüncüsü ise basitleşme, bu ataklar çok kolay yapılabilir hale geldi.

2017 yılında da boyutları artan DDOS saldırıları bekliyoruz. Türk Telekom olarak siber saldırıların her şartta olabileceğini biliyoruz. Bu sebeple iş sürekliliği ve kritik altyapıların yedekliliği en önemli gündem maddemiz. Siber güvenliğin sadece şirketimiz için değil ülke güvenliği için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu sebeple Avrupa’nın en büyük SOC’ını (Security Operation Center/ Güvenlik Operasyon Merkezi) bu yıl içinde açacağız” dedi.

Saldırılardan bahseden Ayhan, bu saldırılara hiçbir şekilde karşılaşmayız gibi bir durum yok, bu yüzden Türk Telekom’un Siber güvenlik hizmetlerinden şu şekilde bahsetti: “Bireysel olarak, farkındalık, güvenli internet, İnternet güvenliği paketleri; kurumsal olarak da, DDoS korunma, Network güvenliği çözümleri, e-mail güvenliği çözümleri sunmaktayız. Çalışmalarımızla özellikle ev kullanıcıları daha güvenli bağlantılara sahip olacaklar”

VİDEO: 003
BAŞLIK: Dünyada DDoS Atak Trendi ve Önlemler
KONUŞMACI: Ahmet Fethi Ayhan
ETKİNLİK: 1.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 30 Mart 2017, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara