e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Sosyal medya paylaşımları siber saldırılarda nasıl kullanılır?


Sosyal medya paylaşımları siber saldırılarda nasıl kullanılır?

Siber saldırganların herhangi bir sisteme sızmasına gerek kalmadan, kişinin sosyal medya profilinden, kişiye dair önemli bilgiler edinebileceğini belirten Siber Bülten Yazarı Minhaç Çelik, “Yine aynı şekilde siyasi eğiliminizle alakalı, psikolojik durumunuzla alakalı, hangi olaylara tepki verdiğinizle alakalı, sosyal medya profiliniz siber suçlulara birçok şey söyler” dedi.

“Şuan da bulunduğumuz yerde dahi cebimizdeki cep telefonlarının konum bilgisiyle aslında biz veri üretiyoruz. Bu konum bilgisiyle bugün bu saatler arasında Ankara’da olduğum bilgisi zaten kullandığım uygulamalar ve cep telefonunda kullandığım işletim sistemi tarafından depolandı” diyen Çelik, bu verilerin hepsinin tek başına bir anlam ifade etmediğini, ancak bunların bir saldırıda toplu halde kullanılma olasılığı nedeniyle önemli olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:

“Her bilgi kırıntısı şu anlamda önemlidir. Sizin bugün Balgat’ta ki konum bilginiz alınır. Dün yaptığınız uçak yolculuğuyla ilgili bir bilgi başka bir yerden alınır. Geçtiğimiz yaz plajda çektirdiğiniz instagramdaki fotoğrafınız alınır ve sizinle alakalı bir profil çıkartılır. Daha sonra bu profille oynanır. Bu profille nasıl oynanır? ‘Geçtiğimiz yıl otelimizde kaldığınız için bu sene otelimizde yüzde 20 indirim hakkı kazandınız.’ diye bir mail aldığınızda bu sizi heyecanlandırır. Muhtemelen kimden geldiğine bakmadan o mailin sizi yönlendirdiği web sitesine giriş yaparsınız. Hatta belki rezervasyon bile yaparsınız. Daha da kötüsü rezervasyon yaparken kredi kartı bilgilerinizi de o sahte siber suçlular tarafından hazırlanmış siteye girersiniz. Böylece kredi kartı bilgileriniz çalınmış olur. Sakın, ‘O kadar güvenlik önlemi var. Bankalarımız güçlü. 3D gibi güvenlik önlemleri var’ şeklinde bir rahatlama gelmesin. Bunların hepsi aşılabiliyor. Savunma teknolojileri açısından baktığımızda saldırganlar genelde en az bir adım daha önde oluyorlar.”

VİDEO: 360
BAŞLIK: Sosyal Medya Paylaşımları Siber Saldırılarda Nasıl Kullanılır?
KONUŞMACI: Minhaç Çelik – Siber Bülten Yazarı
ETKİNLİK: 4.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Haziran 2021, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) – Ankara